021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Cherry eye: Kako se uspešno leče problemi trećeg kapka?

Ukoliko ste primetili crvenkasto-ružičasto izbočenje između oka i donjeg kapka vašeg ljubimca, vrlo verovatno se radi o stanju koje se naziva Cherry eye. Naime, reč je o prolapsu žlezde trećeg očnog kapka.

Psi i mačke imaju i treći zaštitni kapak koji ima svoju žlezdu, čija funkcija je da luči i do 50 % suznog filma te pomaže u vlaženju i premazivanju oka. U slučajevima upale ove žlezde dolazi do smanjenja lučenja suznog filma, a kod hroničnih slučajeva i do tzv. suvog oka koje može imati ozbiljnije posledice po oko, te samim tim, i vid vašeg ljubimca.

Oboljenje najviše pogađa biglove, koker španijele, buldoge, boston terijere, basete, ši tzu i druge brahicefalične rase, dok su kod mačaka najviše pogođene persijke i birmanke. Osnova za ovo oboljenje leži u slaboj vezi retinakuluma koji vezuje žlezdu trećeg očnog kapka za rub orbite. Kod pomenutih rasa, ova veza je slaba te žlezda „ispliva” na površinu i otekne.

 


Na svu sreću, ovo stanje je rešivo hiruškom intervencijom. Od krucijalnog je značaja sačuvati žlezdu i reponirati je u fizioški položaj kako bi ona nastavila svoju funkciju nesmetano. Kuce sa slika već nakon nedelju dana skinule su zaštitnu kragnu i vratile se svakodnevnoj rutini bez ikakvih smetnji.

Ostavite Komentar