021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Lajšmanioza pasa

Lajšmanioza je ozbiljna protozoalna infekcija ljudi i životinja. Prouzrokuje je intracelularni parazit roda Leishmania, a prenosi je pustinjska mušica Phlebotomum

pustinjska musica

 

Karakteriše se u 90% slučajeva kod pasa promenama na koži.Specifični znaci su gubitak na telesnoj masi, uvećanje svih limfnih čvorova, opadanje dlake, dermatitis, oštećenja kože, oštećenje bubrega, krvarenje iz nosa.

lajšmanioza pasa 1lajšmanioza pasa 2lajšmanioza pasa 3
 
 
 
 

U našoj veterinarskoj ambulanti „Pedigre“ smo u prošloj i ovoj godini dijagnostikovali nekoliko slučajeva lajšmanioze kod pasa, u saradnji sa veterinarskim institutom i koleginicom dr Sarom Savić, takođe smo pomogli u objavljivanju njenog stručnog rada iz lajšmanioze.

Kako prepoznati  lajšmaniozu ?

  • Po već pomenutim promenama na koži, naročito ušima, nosu, ekstremitetima
  • Progresivan gubitak telesne mase
  • Pojačano uzimanje vode i mokrenje ( polydipsio et polyurio ) usled oštećenja bubrega
  • Poliartritis-promene na zglobovima
  • Prolivi, letargija, proširenje abdomena
  • krvarenje iz nosa

 
 
 

lajšmanioza pasa 5

 

Što se tiče predispozicija na lajšmaniozu, oboljevaju psi stariji od 1 godine, od rasa pasa češće oboljevaju pinčeri i nemački ovčari. Ono što je vrlo  problematično  kod  lajšmanioze , pored  inkubacionog  perioda koji  može  trajati  od  3  meseca pa do nekoliko godina, je prognoza i terapija, koja traje minimum 6 meseci, nekada i duže, a lekovi se, kao što je opšte poznato kod nas, teško nabavljaju, uglavnom iz inostranstva  i  izuzetno su skupi.

Ono što je mnogo bitnije je zaštititi se od lajšmanioze, a to je  moguće  zaštitnim  ogrlicama   koje  sprečavaju mušicu da inficira psa, i  ukoliko primetite bilo koji od ovih pomenutih simptoma oboljenja javite veterinaru, kako bi se što pre dijagnostikovala  lajšmanioza i sprovela terapija.

Izgled psa nakon dvomesečne terapije

posle terapije lajšmanioze 2posle terapije lajšmanioze 3 posle terapije lajšmanioze 1

Ostavite Komentar