021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Mačka-Mistični Avanturista

Mačka je večita enigma a opet sve popularniji i zastupljeniji kućni ljubimac u celom svetu. Koliko god da je čovek uspeo da je pripitomi i približi sebi, ona je zadržala tu svoju nezavisnost koja joj daje glavnu karakteristiku. Ako želite poslušnog, učtivog, pouzdanog i lojalnog pratioca za kućnog ljubimca, onda uzmite psa. Sa druge strane, nepredvidivost, harizmatičnost, gracioznost i mističnost su svakako preporuku za sve koje hoće da se upuste u dugu avanturu sa ovom životinjom. Šta je to što treba da znate o mačkama ako želite da ih pustite da postani član vaše porodice?

 

macke,price o mackamaMačke,priče o mačkama,Ivan Fenjacdoris,macke,price o mackama

 

 

 

 

 

 

Mačka je još uvek zadržala neke svoje prirodne instinkte (oštrenje kandži, skakanje po nameštaju, ljubavni jadi….) i ako niste spremni da se naviknete na njih nemojte ni pokušavati da udomite neku macu. Ona nije zahtevna i veoma je zahvalna za držanje. Iako je bije glas da je samoživa i sebična, potrebno joj je društvo ali se neće uvek igrati kad vi hoćete, već kad se njoj ukaže potreba (ne zaboravite, one su nezavisne i samovoljne).  Svoju teritoriju vrlo ozbiljno shvata, zato budite oprezni prilikom odluke da joj dodelite nekog cimera, pa makar to bila i zlatna ribica u malom akvarijumu.

 

macke,kucni ljubimci,veterinarigeda,macke,price o mackamaLila,macke,ljubimci

 

 

 

 

 

 

Ishrana je specifična jer je mačka 100% mesožder i ne možete praviti vegetarijanca od nje. Nećete imati puno obaveza oko higijene jer mačka spada u najčistije životinje. Jedina vaša prava obaveza je da joj WC odrzavate čistim a to podrazumeva redovno menjanje peska ili kupovnog posipa.

 

Ivan Fenjac,Doris,mackeNosa macak,mackePrometej,macke,price o mackama

 

 

 

 

 

 

Da bi se lakše opredelili za neku rasu potrebno je da znate neke osnovne karakteristike. Za sve dugodlake mačke važno je svakodnevno češljanje pa i povremeno kupanje. Kratkodlake mačke vode same računa o higijeni svog krzna i ne treba ih kupati. Za koju god da se odlučite, jedno im je zajedničko, a to je linjanje.  Zbog „neprirodnih“ uslova u vašem stanu, svaka mačka će se linjati. Ako govorimo uopšteno o karakteru i ponašanju, onda za persijske mačke možemo reći da su letargične , mirne i spavalice. Nalazimo ih u jako puno boja a glavna karakteristika im je dugacka dlaka i kratka njuška. Sijamske mačke su sušta suprotnost od persijskih i pripadaju grupi mačaka koje ili volite ili mrzite. Dosta su pričljive, temperamentne i ne vole samoću. Sve zastupljenija rasa na ovim prostorima je ruska plava mačka. Tiha, stidljiva, nežna i veoma privržena svom vlasniku. Svojim jedinstvenim plavim krznom i živopisnim zelenim očima odaje utisak aristokratskog porekla.

 

macke,price o mackama,veterinarimuncus,mackedomaca macka,psi i macke

 

 

 

 

 

 

Ipak, kad kažemo mačka, svi obično mislimo na domaću mačku. Javlja se u raznim kombinacijama boja, veoma živahna,  i dobro prilagodjena ovom podneblju. Na kraju treba još spomenuti razliku izmedju ženskih i muških jedinki. Po nekom nepisanom pravilu, ženke su privrženije kući i vlasniku, a mužjaci su skloni skitanju i odlaženju od kuće i na više dana. Koji god izbor napravili, najbolje rešenje za vaseg kucnog ljubimca i Vas je rana sterilizacija odnosno kastracija.

 

 

marko,persijske macke,kucni ljubimcimacke,price o mackamaMunchk,mačke,priče o mačkama

 

 

 

 

 

 

Svako ko je imao mogućnost i privilegiju da deli svoj dom sa ovom interesantnom životinjom daće Vam neki drugačiji odgovor na pitanje zašto uzeti baš mačku za kućnog ljubimca. Jedno je sigurno, koliko god se trudili i ubedili sebe da poznajete svoju mačku, budite uvereni da ona bolje poznaje Vas.

 

 

 

Ostavite Komentar