021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Mastocitomi kod pasa: Od dijagnostike do uspešnog oporavka od operacije

Ova prelepa i razdragana labradorka došla je u našu ambulantu zbog promene na kolenu leve noge. Promena je bila veličine teniske loptice, sporo je rasla i nije remetila funkcionisanje ljubimca. Urađena citološka analiza je na žalost ukazivala na zloćudnu promenu – mastocitom.

S obzirom na to da je promena velika i da se nalazi u nezahvalnoj regiji, kako bi se u celosti odstranila, neophodna je i rekonstruktivna hirurgija, kako bi se defekt, nakon odstranjivanja tumora, zatvorio.

U ovom konkretnom slučaju, najadekvatniji je bio bočni presavijeni režanj tj. ’’flank fold flap’’. Ovaj flap spada u osovinske flapove čiji deo donorskog mesta kože ostaje vezan za donorsko mesto, a ostatak se premošćuje kako bi pokrio defekt. Poznavanje flap tehnika (tehnika režnjeva) od velikog je značaja kako za ozbiljne traume sa velikim defektom tkiva, tako i onkološke pacijente.

 

Operacija je prošla uspešno i flap se primio u celosti te su našoj pacijentkinji, posle nešto više od dve nedelje skinuti konci i zaštitna kragna. Patohistološka analiza, na žalost potvrdila je sumnju citološke analize.

Mastocitomi se često sreću kod pasa, a naročito kod boksera, labradora, bul terijera i bostonaca i spadaju u maligne tumore kože koji se dele u tri grupe po svojoj “agresivnosti”.  Ukoliko primetite izraslinu na koži vašeg psa, nemojte čekati da naraste već posetite veterinara koji će uraditi citološku analizu ili biopsiju i poslati je u laboratoriju, te preduzeti dalje korake.

Velika većina kožnih tumora kod pasa je, na svu sreću, benignog karaktera ali je velika istina da se na osnovu gledanja promene ne može pouzdano znati o kakvom je procesu reč. Rana dijagnostika i pravovremeni tretman po onkološkim principima je od presudnog značaja za dalji zdrav život vašeg ljubimaca.

 

Ostavite Komentar