021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Najčešće postavljana pitanja

 1. Rating: +0

  Positive Negative

  Šta uraditi ako nokti zamorca puno narastu?

  Treba ga dovesti da mu skratimo noktiće i olakšamo kretanje :))

 2. Rating: +0

  Positive Negative

  Pre neki dan sam bio kod vas sa malim biglom koji pati od demodikoze ... Moje pitanje je da li je demodikoza prenosna sa muzjaka na zenku pri parenju i na kucice posle prilikom dojenja ? I da li ima neki lek koji bi skroz to otklonio da moze da se pari ? Unapred zahvalan

  Demodikoza , u principu nije prenosiva sa mužjaka na ženku prilikom parenja,međutim smatra se da ima ulogu i nasledni faktor,tako da se na štence preko majke može preneti, i nakon mesec dana dolazi do ispoljavanja znakova oboljenja. Takođe je vrlo bitno napomenuti da se kod većine zdravih pasa (!) nalazi u kožnim žlezdama, ali do ispoljavanja dolazi tek usled pada imuniteta životinje ili nekih sekundarnih bakterijskih infekcija na koži , koje stvaraju idealne uslove za aktiviranje i razmnožavanje ovih parazita.Suština je u preventivi,postoje sredstva u vidu ogrlica ili spot-on preparata protiv ektoparazita.

 3. Rating: +0

  Positive Negative

  Zašto je dobro uraditi sterilizaciju/kastraciju mačke?

  Sterilizacija/kastracija je najbolja metoda za sprečavanje neplaniranog parenja, užasno neprijatnog obeležavanja teritorije (nameštaja), smirivanje agresivnosti, sprečavanje nastanka gnojnih i tumoroznih promena na materici i jajnicima, i smanjivanje mogućnosti nastanka tumora na polnim žlezdama. Za sterilizaciju/kastraciju nikad nije kasno, a preporučuje se što ranije , već sa uzrastom od 6 meseci. Velika zabluda vlada da će jedno parenje pomoći životinji u zdravstvenom statusu, ono će samo napraviti problem vlasniku i povećati broj mačaka lutalica.

 4. Rating: +0

  Positive Negative

  Imam štene staro 2.5 meseca, stalno nam u igri grize prste. Da li treba da ga sprečavamo, ili će kada malo poraste, prestati to da radi? Hvala unapred

  Svakako da mu ne smete dozvoljavati da grize prste, jer je to jedan od izraza dominacije, iako je mlado štene u pitanju. Postoji nekoliko načina, poput podvikivanja, nameštanja usne psa na sopstvene zube, tako da sam odustane od grickanja.

 5. Rating: +0

  Positive Negative

  Imamo problem sa hrčkom, sav se umirio. Bio je koščat kad smo ga uzeli, kao da je smršao. Kada smo ga pustili da hoda počeo je da se tetura, šta da radimo?

  Ako ste skoro menjali piljevinu ona može biti uzrok Vašeg problema. Izbacite novu piljevinu i vratite staru. Ono što još može biti uzrok je eventualno hranjenje nekim voćem i povrćem koje nije bilo dobro oprano pa mu ukinite davanje istog par dana. Ako se stanje ne popravi u narednih par dana obratite se veterinaru.

 6. Rating: +0

  Positive Negative

  Koliko često treba psa/mačku čistiti od endoparazita (glista) ?

  Vašeg kućnog ljubimca treba preventivno čistiti svaka 3 meseca. Naredna 2-3 dana od čišćenja treba posmatrati izmet i ukoliko se uoče paraziti čišćenje obavezno ponoviti za 2 nedelje. Pravovremenim čišćenjem od endoparazita (glista) doprinosite boljem zdravstvenom statusu životinje.

 7. Rating: +0

  Positive Negative

  Koliko često treba kupati psa i sa kakvim šamponom?

  Što ređe to bolje!!! Naša preporuka je da psa treba kupati 3-4 puta godišnje šamponom za pse. Pogrešno je mišljenje da će pas mirisati ako se češće kupa. Tuširanje odnosno ispiranje običnom vodom je dozvoljeno po potrebi (posle kupanja u reci, prljanja posle kiše, zimi pranje šapa od soli, itd) Naši vlasnici moraju da shvate da čestim kupanjem narušavaju prirodni odbrambeni mehanizam kože i time čine njihovog ljubimca manje otpornim na razna oboljenja.