021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Papiri za odlazak kućnog ljubimca u zemlje EU

Evropo, eve nas…bojim se da nas baš ne očekuju oberučke, ali mi se moramo pripremiti za njihov doček. Puno je priča i raznih informacija o tome šta je sve potrebno od papira za vašeg kućnog ljubimca (psa ili mačku) da bi mogli nesmetano da putujete sa njim u neku zemlju Evropske Unije. Pokušaćemo da vam što jasnije i u kratkim crtama otklonimo sve nedoumice.

Vašim kućnim ljubimcima je, verovali ili ne, takođe potreban pasoš, sa važećom vizom, koja se u njihovom slučaju zove “rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom” i veterinarski sertifikat. Ovo su tri dokumenta potrebna za odlazak u bilo koju zemlju EU, osim za Irsku, Veliku Britaniju i Švedsku. Naravno, uvek ima neka začkoljica, tako da vam svi ovi papiri trebaju i prilikom odlaska u Hrvatsku, iako ona još nije u EU.

E sad, kako da obezbedite sve ove papire na što bezbolniji način? Dalja uputstva ne važe za članove kluba: “Trebaju mi papiri za juče” 😉

PASOŠ (potvrda za pse i mačke)

 

pasoš zapse i mačke

Dobijate ga kod svog veterinara!!!

Prilikom prve vakcinacije protiv besnila, koja se sprovodi već od trećeg meseca starosti, vaš kućni ljubimac dobija pasoš i tetovir broj ili mikročip (zakonom obavezan vid obeležavanja i uslov za EU). U pasošu su upisani podaci o vlasniku, podaci o životinji, tetovir broj ili broj mikročipa, datum vakcinacije protiv besnila.

podaci o vlasnikupodaci o zivotinji, tetovir broj ili broj mikrocipavakcinacija protiv besnila

 

 

 

 

 

 

Zbog izdavanja veterinarskog sertifikata potrebno je da zamolite vašeg veterinara da ispuni i rubriku šest (podaci o tretmanu protiv krpelja – str 10) i rubriku sedam (podaci o tretmanima protiv pantljičara pasa – str 12) .

 

podaci o tretmanu protiv krpeljapodaci o tretmanima protiv pantljičara

 

 

 

 

 

 

Veterinari strašno mrze papirologiju jer im to oduzima dragoceno vreme, ali budite uporni i tražite da vam popuni i rubriku devet (podaci o kliničkim pregledima – str 16) i rubriku deset (izdavanje potvrde za pse i mačke – str 17).Ako je vaš ljubimac već obeležen i vakcinisan, uz konsultaciju sa veterinarom eventualno treba ponoviti vakcinaciju protiv besnila.

 

zdravstveno stanje zivotinje

VIZA – rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom

Ovaj dokument izdaje Pasterov zavod Novi Sad, na osnovu analize krvnog seruma vašeg ljubimca, i on stiže na vašu kućnu adresu. Uzimanje krvi i slanje uzorka u Pasterov zavod obavlja vaš veterinar!!!. Naravno, vi mu morate pomoći tako što ćete svog ljubimca odvesti u veterinarsku ambulantu.

 

FAVN test

 

VETERINARSKI SERTIFIKAT

Dobija se odlaskom u veterinarsku inspekciju vašeg okruga. Raspitajte se kod veterinara gde se nalazi najbliža veterinarska inspekcija. Odlazak u veterinarsku inspekciju ne zahteva dovodjenje ljubimca u njihove prostorije, tako da ga bar sa te strane možete poštedeti celokupne gnjavaže.

Kao što vidite procedura je “veoma jednostavna”, ne morate ustajati rano ujutru i čekati broj, dovoljno je nazvati svog veterinara i zakazati vadjenje krvi. Međutim, ono što je jako bitno je sledeće:

Uzorkovanje krvi za laboratorijske analize titra antitela mora biti obavljeno najranije 30 dana posle vakcinacije protiv besnila i tri meseca pre putovanja u zemlje članice Evropske Unije!!!

Važno je reći i to da vadjenje krvi nije potrebno svaki put pred vaš odlazak u inostranstvo, analiza je validna doživotno ukoliko se pridržavate vakcinacije protiv besnila jedanput godišnje (mora se obnoviti vakcinacija do datuma koji vam stoji u pasošu).

Khmmmmm… na kraju ostaje onaj najbolniji deo za vlasnika, koji nekad presudi da ljubimac ipak provede godišnji odmor u apartmanima postojećih pansiona…tu, svima nama “neprijatnu” finansijsku informaciju ću ipak prepustiti vašem veterinaru da vam saopšti. Koju god odluku budete doneli, vaš ljubimac će vas i dalje voleti…

14 Komentara

Danica Djurkovic

Želela bih da je malo detaljnije objašnjeno da li datum mikročipa mora biti stariji od datuma vakcinacije na besnilo. Baš zbog mog veterinara koji tvdi da to nije važno. Iz teksta se da zaključiti da je prvo mikročip pa sve ostalo. Mačka koja je imala 5 meseci kada je stigla kod mene udomljena je u V.Britaniju. Zbog datuma vakcine koji je stariji od datuma mikročipa 15 dana ona nije mogla otputovati iako je sve drugo uradjeno po zakonu.
Objašnjenje je bilo da je kraj godine /vakcinisana je 15.12.2012./ i da zbog toga nije mogla biti čipovana isti dan kada je i vakcinisana jer baza podataka ne bi prihvatila podatke – jer je kraj godine. Zaista mi nije jasno.
Molim vas za komentar ili odgovor.

rastko

Poštovana, vakcinacija protiv besnila sa obeležavanjem se, u principu, rade sa 4 meseca starosti nakon završetka redovnog programa vakcinacije, ali, ukoliko je mače (štene) mlađe od 3 meseca (to je uslov za vakcinaciju protiv besnila), može se samo čipovati. Vaš veterinar je bio potpuno u pravu, a objašnjenje oko kraja godine i unošenja podataka nema veze sa datumom mikročipovanja.

Sasa Nikolic

Molim za odgovor…mogu li prevesti stene MLADJE od tri meseca preko granice i sta mi je sve potrebno za to?

admin

Da, treba da je obelezeno mikrocipom i da je vakcinisano protiv zaraznih bolesti.
p.s. Takodje naglasavamo da sve zavisi od zakona drzave u koju prenosite stene, oni se razlikuju poprilicno. Pozovite nas za blize informacije

valentina

Molim vas,moja maca ima 10 godina,vakcinisana je samo za imunitet posto iz stana nije nigde izasla,svaki 4-ti mesec dobija advantage ampulu,sada posto mi je suprug preminuo ja bih htela putovati ali sa mojom macom posto mi je to jedino ostalo uspomena na mog saputnika zivotnog…..htela bih da znam da li moze se sad dobijati cip i vakcin protiv besnila i ostala dokumentacija ukljucujuci pasos,posto ja sam iz Rumunije ali bih otisla malo dalje isto na zapadu……htela bih da mojoj ljubimici bude sto manje stresno i bolno jer kao sto sam rekla ima 10 godina……hvala vam unapred!

admin

Postovana, trebalo bi vakcinisati i obeleziti mikrocipom Vasu macku, te nakon mesec dana uraditi FAVN test I time omoguciti uslove za putovanje sa Vasom ljubimicom, za detaljnije informacije pozovite nas u ambulantu, rado cemo Vam objasniti detaljnije 😉

Anita

Postovani,nalazim se u Kini gde sam stekla psa.Na vreme je vakcinisan i redovno ide kod veta.:) Stara je godinu i po dana.
Naime zanima me sta je potrebno od dokumenata za psa kog zelim uneti u Srbiju sa sobom? U ovom ,btw,super tekstu su sve informacije za zemlje EU u kojoj Srbija jos uvek nije:D da li se to odnosi SAMO na zelje EU,ili gore navedena pravila(pasos,viza,sertifikat) vaze i za Srbiju? Unapred zahvaljujem!

admin

Poštovana Anita, za ulazak psa u Republiku Srbiju je neophodno da je pas redovno vakcinisan, obeležen, neophodan je veterinarski sertifikat. Detaljnije možete saznati putem ovog lika:
Takođe bih Vam preporučio da kontaktirate i aviokompaniju kojom putujete ,jer su i njihovi uslovi transporta različiti. S poštovanjem 😉

Bojana

Molim vas da li mozete da mi pomognete juce sam stigla u Francuskoj sa stenetom od 2 meseca toliko sam imala problema sa madjarima da je to bilo strasno.da li je istina da kuce mora da ima 6 meseci da bi uslo u njihovu zemlju.hvala.

admin

Istina je

mina

molim Vas, sta je potrebno za put psa u Makedoniju (kupujem psa u Srbiji, a zivece u Makedoniji), hvala unapred

admin

Poštovana Mina, neophodno je da pas obeležen mikročipom, poseduje pasoš i da je vakcinisan od besnila ukoliko je stariji od 3 meseca.

Aleksandra

Molim vas da mi objasnite, s obzirom da je moj pas dobio drugu vakcinaciju protiv besnila, i da sam nakon mesec dana odradila titar test, čekam rezultate, da li postoji sansa, ako su rezultati dobri, da odem i pre 3 meseca od titar testa. Hvala unapred

admin

Poštovana Aleksandra, pravilo za ulazak ljubimca u zemlje Evropske Unije su nakon navršenih 3 meseca od urađenog FAVN testa 🙁

Ostavite Komentar