021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Ishrana štenadi

ishrana stenadi

Danas postoji veliki izbor gotove hrane za pse. Ovakva hrana sadrži sve potrebne sastojke i obično je odnos vitamina, minerala i ostalih makro i mikro elemenata odlično izbalansiran (što je vrlo važno). Dodavanje bilo kakvih vitaminsko-mineralnih smesa u ovakvu hranu nije neophodno.

Ukoliko se odlučite da sami spremate hranu za Vaše štene, evo par predloga koji će Vam pomoći u početku:

Meso je osnovni sastojak u ishrani Vašeg psa, s tim da treba izbegavatii davanje sirovog mesa, već ga treba prethodno skuvati. Takođe,zbog proteina u svinjskom mesu koja ne odgovaraju psima, njega treba izbegavati. Preporučljivo je davanje piletine, junetine, ribe.

Od povrća: šargarepa, zelen, s tim da mahunasto povrće ne treba davati zbog nadimanja (pasulj,boranija,grašak);

Voće se daje u sirovom stanju: jabuke, kruške,kajsije (u malim količinama)…;

Zatim: sir, pirinač, testenine itd.

Štenetu treba obezbediti dovoljno hrane koja sadrži sve potrebne sastojke, jer greške u ishrani mlade životinje kasnije se ne mogu ispraviti. Hrana se ostavlja štenetu 10-15 minuta, a što ne pojede sklanja se. Posudu posle hranjenja treba dobro oprati. Izbegavajte davanje kostiju,hrskavica,živog mesa,svinjskog mesa,začinjene hrane,krompira,mahunastog povrća.

Ne preterujte,pratite uputstva koja su naznačena na pakovanju hrane.Izbegavajte davanje ostataka sa stola-to će Vam pomoći da sprečite problem gojaznosti koja,kasnije u životu,može da utiče na zdravlje Vašeg psa. Vaše štene mora da ima uvek dostupnu svežu vodu za piće,koju treba često menjati,jer su štenci često skloni da se igraju sa njom.

ishrana stenadi 2

Kako se Vaše štene približava odraslom dobu,njegove potrebe se menjaju.Važno je obezbediti odraslom psu obroke koji će zadovoljiti njegove hranljive potrebe. Novu hranu koju uvodite u ishranu Vašeg psa treba postepeno davati,tako da tek u razmaku od 7 dana prelazi u potpunosti na novu hranu (primer 75% uobičajenog obroka I 25% nove hrane tokom 3 dana,potom 50% tokom 2 dana i 25% uobičajenog obroka tokom 2 dana) Ovim načinom ćete izbeći digestivni stres i proliv kod šteneta. Zbog izuzetno velike osetljivosti bubrega pasa, hrana se ne sme nikako soliti (važi kako za štene, tako i za odraslog psa).

Do 4. meseca hrana se daje četiri do pet puta dnevno.Prvi jutarnji I poslednji večernji obroci treba da budu mlečni(jogurt ili mlako mleko) Tu treba biti obazriv,jer I kod štenadi postoji intolerancija na laktozu. U tom slučaju je dovoljno granule potapati u mlaku vodu.

Od 4. do 6. meseca tri puta dnevno.

Nakon dostizanja težine odraslog psa hraniti-više puta dnevno u manjim obrocima. Idealno bi bilo da se štene hrani svakog dana u isto vreme. Hrana mora biti mlaka. Pribor i posude za hranjenje moraju biti čisti.

2 Komentara

Mirjana

Svidjaju mi se postovi. Dobri su i korisni.
Samo tako nastavite. Čestitam.

Robert

Hvala puno vasem savetu!

Ostavite Komentar