021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Izaberi ljubimca po meri

Da biste uskladili svoje želje i mogućnosti , daćemo Vam nekoliko smernica :

ALERGIJE I STRAH su prve stvari na koje morate obratiti pažnju. Psi, zečevi, morski prasići, hrčkovi, naročito mačke izazivaju alergijsku reakciju kod 15% stanovništva, pri čemu se alergeni nalaze u životinjskoj peruti, pljuvački, urinu, fekalijama….Brijanjem ljubimca nećete izbeći kupovinu papirnih maramica i antialergijskih lekova. Dakle, ako je neko od ukućana alergičan, dobro razmislite pre nego što uselite novog člana domaćinstva.

 

NAŠ SAVET: Ako ne podnosite dlakave životinjice I niste spremni na jednonedeljno Generalno Sređivanje Prostora ( vojnim terminom GSP ) , odličan izbor su ptice, kornjače ili ribice , naravno ako niste osetljivi na perje.

 

pas i dete Marko i medved

 

Kućni ljubimci su nekada bučni, skaču, laju, grebu, ližu Vam lice, što kod dece može izazvati strah.

 

NAŠ SAVET :  Kako biste imali brigu manje, pripremite dete, dozvolite mu da učestvuje u izboru kućnog ljubimca, ne forsirajte kontakt, naučite ga kroz priču i igru kako da se druži sa svojim novim drugarom, a da pri tome ne pokušava da mu otima hranu iz usta, da ne pokušava da ga rastavi na delove povlačeći ga za rep I izvlačeći mu uši.

 

VREME– Nije svaki ljubimac za svaku porodicu. Konačan izbor zavisi umnogome od Vašeg slobodnog vremena. Vaš kuca zahteva svakodnevne šetnje, igru i pravilnu ishranu. Grebaće po vratima, cvileti, zavijati (što će doprineti pominjanju Vašeg imena na Skupštinama Stanara  ) ako vlasnici u raskoraku sa vremenom nisu stigli da ga prošetaju, nahrane. Čak ni oni najbolje utrenirani neće usisati dlake sa kauča, ili uzeti hranu iz džaka na terasi dok ste Vi na službenom putu.  Imajte na umu da kućne ljubimce nekada treba zaštititi od neodgovornog vlasnika…..

 

NAŠ SAVET Naravno, psi i mačke su najcešći, ali ne i jedini kucni ljubimci . Mnogima su prihvatljiviji fereti, papagaji, ribice….koji traže manje angažovanja…

 

Pas i hranaBuldog i ribica u akvarijumu

 

ŽIVOTNI VEK –Za ovu stavku je bitno reći da , kome god postavite pitanje: Da li ste svesni da Vaš ljubimac živi do 15-ak godina i da će jednog dana doći kraj….niko ga ne bi imao (izuzetak papagaji koji se prepisuju uz testament, neke kornjače ili gušteri…) ali , bez obzira na sve ovo, treba se potruditi da, vreme koje provede kod Vas, bude najkvalitetnije moguće i da im se obezbede što bolji uslovi.

 

NAŠ SAVET :  Pre izbora kućnog ljubimca, posavetujte se sa veterinarom o životnom veku pojedine rase životinje i najčesćim zdravstvenim problemima. Uz odgovarajuću brigu i negu, svaka životinja može da doživi duboku starost.

 

Doga i pinčerLeon i sat

 

 

TROŠKOVI :  Ovde treba obratiti pažnju na cenu, poreklo, troškove održavanja (ne, nije u pitanju vozilo iako tako zvuči) jer nisu svi vlasnici u mogućnosti da usklade mesečna primanja sa ovim troškovima.

 

NAŠ SAVET : Bez obzira na to da li Vaš ljubimac potiče iz renomirane odgajivačnice, ili ste ga usvojili sa ulice, odluka se ne donosi na prečac, trudite se da svom ljubimcu obezbedite dom, ljubav, kvalitetnu hranu, zdravstvenu zaštitu.

 

domaća mačkačivava, hrana za pse

 

 

OČEKIVANJA:  Vaš novi ljubimac ce Vam pružiti nezaboravne trenutke. Vi ste njegov najbolji prijatelj, vlasnik , najbliži rod, i  žirant pri aplikaciji za kredit….Sva pažnja i  ljubav koju mu poklanjate višestruko ce Vam se vratiti. Biće Vaš  odani prijatelj ( vrlo važno za egoiste – OBOŽAVAĆE Vas) ali i pouzdan kolega u lovu, uz malo treninga budiće vas svako jutro lizanjem Vaših stopala, donosiće vam papuče i  novine, pomoći će Vam da pređete ulicu i braniće Vas od nepoznatih… i ne samo to : Prepoznaće svaku promenu raspoloženja, protumačiti govor Vašeg tela, saslušati sve Vaše probleme ( narocito ribice ) , pomoći će Vam u lečenju gojaznosti, depresije, anksioznosti …Životinje su odlični učitelji,podučavaju ljude svih uzrasta lekcijama iz odgovornosti, odanosti, empatiji, deljenju…

 

 

NAŠ SAVET: ljubimci ne traže mnogo – samo osnovne stvari, kao što su hrana, dom, veterinarska nega, i naravno, Vaše društvo. Ukoliko to možete da im obezbedite, budite uvereni da ce sva Vaša ocekivanja biti prevaziđena i da će uživanje biti obostrano….

Pas i devojčicaSmešan pas

 

 

 

Ostavite Komentar