021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Praznici – najteži period godine za pse!

Ljudima ne možete objasniti da petarde nisu zabavne,

ali postoji način da pomognete svom ljubimcu

pas petarde vatromet nova godina

 

Praznične pripreme su uveliko u toku, a petarde i vatrometi se prodaju na svakom ćošku. Komšijama ne možete objasniti da pirotehnika nije zabavna već da je opasna, kako za njih same tako i za sve one koji se nađu u blizini, ali svoje ljubimce morate pripremiti za period slavlja u koji ulazimo.

Psi, pa i mačke i drugi ljubimci, posebno oni koji su navikli na život u stanu, ne vole iznenadnu buku i bljesak. Strašna statistika kaže da svake godine 5000 pasa ugine od srčanog udara izazvanog petardama i vatrometima. 

Da bi vaši praznični dani protekli zaista lepo i bez vanrednih poseta veterinarskoj ambulanti, potrebno je i da ih učinite bezbednim i što prijatnijim i za vaše ljubimce.

 

Evo kako da pse zaštitite od petardi

 

1. Izvodite pse napolje u najmirnijem periodu dana i večeri

Za dužu šetnju je najbezbednije izabrati prepodnevne termine, kada su ljubitelji petardi najčešće i dalje u krevetu. Ako je ljubimcu neophodno svakodnevno duže istrčavanje, tokom najudarnijih prazničnih dana, izaberite izolovanija mesta.  

U šetnji držite držite ljubimca na povocu, kako se ne bi desilo da se uplaši usled pucnja petardi, i pobegne. Psi u tom momentu ne obraćaju pažnju na okolinu, možda neće reagovati na Vašu komandu, a pretrčavanje puta može da se završi i fatalno.

U samoj novogodišnjoj noći, preporuka je da sve šetnje obavite do 18 sati, a da nakon toga u prekoj potrebi izvedete psa samo na minut-dva. 

2. Ublažite buku

Par sati pre ponoći, kada nesnosna buka i odbljesci vatrometa traju i čitavih pola sata, psa smestite u najušuškaniju prostoriju u stanu, obavezno spustite roletne i pojačajte televizor ili radio da bi buka od petardi bila što manja. Dajte mu hranu koju najviše voli i zabavnu igračku.

uplasen pas strah kod psa

 

3. Ublažite traume lekovima

Najvažnije je da u stresnim situacijama budete podrška svojim ljubimcima i da ostanete smireni. Vašu brigu i strah oni izuzetno dobro osete. 

Ukoliko Vašem psu petarde i vatromet stvaraju baš velike traume, posavetujte se sa Vašim veterinarom u PVA Pedigre oko lekova koji ljubimcima olakšavaju ovakve stresne situacije. U našoj ambulanti možete uzeti anksiolitike na biljnoj bazi, koji pomažu u stresnim situacijama, i kod mačaka i kod pasa. Učinite Vašim ljubimcima prijatnim novogodišnje praznike.

Vaš PVA Pedigre!

Ostavite Komentar