021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Putujući list

Jedno remek delo evolucije su insekti iz roda (Phillium) i reda paličnjaka (Phasmatoda). Njihova savršena mimikrija lako može da prevari grabljivice i ljude. Njihov oblik tela imitira list , a njihovo kretanje je „ljuljaljuće“ poput lista kojeg duva povetarac. Aktivni su noću. U prirodnom staništu žive u šumama Južne Azije.

Phillium

Postoji nekoliko vrsta, koja se drže kao egzotični ljubimci. Hobistima u Srbiji nisu strani ovi insekti. Poput drugih egzotičnih životinja i njima moramo da obezbedimo adekvatne uslove. Temperatura držanja je 26-30ᵒC, a vlažnost vazduha ne sme da padne ispod 75%. Njihova ishrana je jednostavna, grančice sa listom kupine stavimo u posudu sa vodom. Na granama se osećaju bezbedno i listovi im služe kao hrana. Isto rado jedu listove hrasta. Tokom zime nije veliki problem da nabavimo grane kupine, pošto su zimzelene, a list hrasta snabdevamo sejanjem žira. Životni vek adulta je veoma kratak, zavisno od temperature i vrste oni žive 3-6 meseci. Za to kratko vreme treba da se pripremimo za razmnožavanje.

Mužjaci su manji i imaju duže antene i krila od ženki. Mogu da se razmnožavju polno ili bespolno. Mužjaci su veoma retki, a kod nekih vrsta poput Ph.giganteum naučnici nisu sreli. Parthenogenesis ili devičansko rađanje kod ove vrste nije strano. Od neoplođenih jaja će se izleći ženke. Prosek izleganja jaja je 4-8 meseci ali neizležena jaja ne treba da bacimo, jer postoji mogućnost da se izležu za godinu-dve. Izležene larve su riđe-crvene. Nakon prvog presvlačenja će dobiti zelenu boju. Zavisno od vrste potrebno im je 8-10 presvlačenja da bi postali polno zreli. Ovaj period rastenja traje 4-8 meseci.

Phillium1

Za 3-4 jedinke potreban je terarijum 30x30x50cm. Odrasle jedinke ne vole da se drže masovno u malom prostoru. U tom slučaju skloni su stresu, gljivičnim i bakterijskim infekcijama. Pošto ne proizvode lekove za ove insekte prevencija je najbolji lek. Najveći problem ipak čini nizak procenat vlage, šta loše utiče na presvlačenje larvi. Članci nogu imaju proširenja, koje pod suvim okolnostima za vreme presvlačenja ne mogu da izvuku kroz staru „kožu“, tada mogu da im se noge iskrive šta čini potencijalni problem kod sledećeg presvlačenja, a mogu da se noge i slome.

U svakom slučaju zglavkari sve više proširuju listu egzotičnih ljubimaca. U malom terarijumu možemo da unesemo deo prirode u stanu. Posmatrajući i diveći se njima često se postavlja pitanje uloge čoveka u prirodi.

Priredio: DVM Ivan Kovač

Ostavite Komentar