021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Stonoga – za one koji žele nešto više da znaju

Evo nešto drugačije ali interesantne teme:
Koliko nogu ima stonoga ili stonoga kao kućni ljubimac?!

Stonoge su atraktivni kućni ljubimci zbog njihove veličine ili zbog šara tela. Afrička džinovska stonoga je crne boje i može da naraste i preko 30cm. Spada u omiljene vrste stonoga među zoohobistima.

Držanje:

Dovoljan im je terarijum dimenzije 60x40x40 cm. Podloga terarijuma treba da bude od humusa ili od trulog lišća koje smo prethodno sterilisali u peći na 150 stepeni, 3-4 minuta. Dubina podloge treba da bude minimum 10 cm.
Dodatno osvetljenje nije potrebno pošto su noćne životinje. Držati podlogu umereno vlažno. Odgovara im sobna temperatura. Ventilacija terarijuma je veoma bitna. Poklopac terarijuma potreban je samo u slučaju ako je visina terarijuma niža od tela stonoge, pošto su sklone da se isprave i da pobegnu.

Ishrana:

lišće leske, jasena, vrbe, breze, prezrelo voće i povrće, parče trulog drveta, a mogu da jedu i hranu životinjskog porekla (hrana za pse ili mačke, kuvano pileće meso). Ostatak hrane potrebno je ukloniti nakon 24 časa. Izvor kalcijuma u vidu sipine kosti je veoma bitan zbog njihovog skeleta.

Razmnožavanje:

Razlika polova je jedva uočljiva. Iskusni hobisti mogu da uoče na sedmom segmentu tela “zakržljale noge”, koje su zapravo modifikovani organi(gonopodijum), koji služe za razmnožavanje kod mužjaka, ženke to nemaju.

Odbrana:

Ove stonoge lako se naviknu na diranje ljudi. Prvih dana u slučaju stresa, u odbrani mogu da oslobode iz tela smeđu tečnost jakog mirisa. U tom slučaju odmah treba da opreremo ruke od njihovog “otrova”, koji može da izaziva crvenilo ili alergiju kože.

Ako na stonogama uočimo sitne “bubice”, koje trčkaraju po telu, to su grinje, koja čiste telo stonoge. Možemo da uklonimo grinje, ali je tada stonoga sklonija gljivičnim infekcijama.

Ako se opredelite za držanje ovog ljubimca, obratite se veterinarima iz PVA Pedigre za detaljnije savete.

centipede-1

Autor fotografije: Branislav Mandić

centipede-2

Autor fotografije: Branislav Mandić

Autor fotografije: Branislav Mandić

Autor fotografije: Branislav Mandić

Autor fotografije: Branislav Mandić

Autor fotografije: Branislav Mandić

Ostavite Komentar