021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Urolitijaza kod pasa: Slučaj mops Taša

Urolitijaza je često stanje kod oboljenja donjih urinarnih puteva kod pasa i mačaka. Formiranje kamenova (kalkulusa) u mokraćnoj bešici je usko povezano sa formiranjem i taloženjem različitih minerala.

Faktori zbog kojih se stvaraju ovi talozi i formacije su visoka koncentracija soli u urinu, PH urina koji pospešuje formiranje kristala i smanjenje prirodnih inhibitora u formiranju tih kristala. Takođe, bakterijske urinarne infekcije pospešuju taloženje soli u urinu. Većina urinarnih kalkulusa se nalazi u mokraćnoj bešici i uretri, a ređe u bubrezima i ureterima.

Znaci prisustva urinarnih kalkulusa mogu biti krv u urinu, otežano ili nemoguće uriniranje, često i manje količinski uriniranje. U hroničnim, težim slučajevima, može doći i do obstrukcije urinarnih puteva, pa čak i rupture koje zahtevaju hitan tretman.

Dijagnoza prisustva kristala u urinu se, pored laboratorijskih pretraga i analize urina, može potvrditi RTG i UZ pregledom, kojim se utvrđuje i stanje bubrega, mokraćne bešike i uretera.

 

Tipovi kamenova su:

  • STRUVITNI – najčešći tip kamenova kod pasa (više od 50%), a kod mačaka čine oko 30% kamenova. Predisponirajuće rase su Koker španijeli, bišoni, minijaturne pudne i minijaturni šnauceri.
  • KALCIJUM OKSALATNI – nalaze se kod mačaka u 50-70% slučajeva, a naročito su im podložne persijske i birmanske rase. Kod pasa se sreću u 35% slučajeva, a srećemo ih kod bišona, jorkšir terijera, lasa apso šicu rase…
  • URATI kamenovi su karakteristični za rasu pasa dalmatinac koji imaju genetski poremećaj u transportu mokraćne kiseline, a na RTG-u se teško vizealizuju.
  • CISTINSKI kamenovi nastaju kao posledica pojačane koncentracije cistina u urinu usled genestski uzrokovanog poremećaja na nivou bubrežnih tubula, najčešće kod jazavičara između 3 i 6 godina starosti. Takođe, teško se vizealizuju na RTG-u, a ultrazvučni pregled je sigurna metoda dijagnostike.
  • SILIKATNI kamenovi – mehanizam formiranja ovih kamenova i dalje nije poznat. Ustanovljeno je da se češće javlja kod ishrane bogate glutenom i sojom. Predisponirane rase su nemački ovčari, labradori i zlatni retriveri.

Terapija urolitijaze  se sprovodi  medikamentozno i upotrebom određenih medicinskih dijeta specijalno formulisanih u zavisnosti od vrste kristala, kao i hirursko lečenje. Usled hroniciteta ili veličine urolita u nekim slučajevima potrebna je cistotomija i uklanjanje urolita iz mokraćne bešike, uretrotomija kod uretralnih kamenova, a  često se kod mačora radi i uretrostomija (pravljenje otvora-stome) u perinealnoj regiji usled izuzetno malog dijametra uretre i kod učestalog formiranja kristala u urinu. Novija metode terapije urolitijaze je lasersko uklanjanje kamenova.

Slučaj mops Taša

U ambulantu nam je došla Taša, mops stara 11 godina sa problemom bolnog stomaka i otežanog mokrenja.

Nakon kliničkog pregleda, ultrazvučnog pregleda, kao i RTG dijagnostike, utvrdili smo da u mokraćnoj bešici Taša ima veliki kamen (slikaRTG).

 
 

Odmah smo u dogovoru sa vlasnicima zakazali operaciju da bismo uklonili kamen iz Tašine bešike. Sama operacija je protekla dobro i oslobodili smo je „tereta“ od 150 grama.

 
 

Taša se lepo razbudila iz anestezije, kamen je poslat na analizu i nakon saznanja koje je vrste, stavićemo Tašu na specijalnu medicinsku hranu da se ne bi ponovo stvorili kamenčići u bešici.

Ostavite Komentar