021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Pet načina da zaštitite jelku od mačke

Svaki pokušaj potpune zaštite jelke od napada mačjih šapa u startu je osuđen na propast. Izazov zelenog, makar i plastičnog, drveta je suviše veliki, a kada se na njega nakače još svetlucave kuglice, trakice i lampice, jelka postaje zabavni park kom je veoma teško odoleti. 

 

Kako zaštititi jelku od mačke?

Ne odustajte! Legende kažu da nekome i pođe za rukom da u stanu sa mačkom ima i pristojnu novogodišnju dekoraciju. Evo pet ultimativnih saveta kako da sačuvate okićenu jelku sa mačkom u stanu.

 
Postavite jelku na njeno mesto nedelju dana pre kićenja

Jedan od trikova koji bi mogao da donese željeni rezultat te da jelka čitava dočeka Novu godinu je da samo drvce postavite na njegovo mesto barem nekoliko dana pre kićenja. Istovremeno, vašoj mački možete dati i novu grebalicu/penjalicu, a svaki put kada priđe jelki staviti joj do znanja da to nije njena igračka i skloniti je na grebalicu.

Tek nakon nekoliko dana, okitite jelku dok je mačka u drugoj prostoriji. Neke mačke neće ni primetiti promenu i uživaćete u jelki do kraja praznika. 

Ipak, ovaj metod neće dati rezultate kod mladih, ali i onih upornih mačaka te ćete biti primorani da izvučete neki jači trik iz rukava.

 
Poprskajte jelku mirisom citrusa ili nekim sprejom za odbijanje mačaka

Većina mačaka reaguje na jake mirise citrusa koji im se ne dopadaju. Možete pokušati da jelku i deo poda na kom se nalazi poprskate esencijom limuna ili narandže ili da pak kao deo dekoracije iskoristite limun, grejp i narandže. 

Takođe, na tržištu postoje brojni repelenti za pse i mačke koji se mogu iskoristiti i za zaštitu jelke i teritorije u blizini jelke. Sa veterinarima u PVA Pedigre možete se posavetovati oko kupovine repelenata za pse i mačke prilikom svake posete ordinaciji. 

 
Naučite mačku da se jelka ne dira

Ukoliko je vaša mačka mlada, iskoristite i praznično vreme za vaspitavanje. Naravno, morate biti strpljivi jer je učenje zaista dugotrajan proces. Mačke reaguju na glasno i odlučno “ne”, ali i na “ne sssmešššššššššš” i slične komande koje sadrže jasno i produženo “s” ili “š”.

Ipak, iako mačke najčešće kada su same u stanu ne rade bukvalno ništa, ne smete joj ostaviti pristup jelki kada izlazite. Šanse da će se setiti da je jelka zabranjeno područje su ravne tome da se neće popeti na sto pun hrane kad je “čist vazduh”. 

Savete oko vaspitavanja mačaka i učenja na život u stanu možete dobiti u veterinarskoj ordinaciji “Pedigre”, u Krilovoj 3 u Novom Sadu. 

 
Okitite jelku na terasi

Ukoliko nemate vremena da se posvetite vaspitavanju mačke, najlakše rešenje je da jelku okitite u prostoriji kojoj mačka nema pristup. Kad malo razmislite, jelka je sjajna zabava za vašeg ljubimca i ne možete mu zameriti razigranost i radoznalost. 

Ovo rešenje jeste linija manjeg otpora, ali sačuvaće vam i vreme i živce. Umesto da smišljate fore kako ćete zaštititi jelku od trčanja mačke po granama i uz stablo, a kuglice od rasipanja po celom stanu, možete okititi jelku na terasi. Možda vaša dnevna soba neće odisati prazničnim duhom, ali uz efektne sijalice vaša terasa će biti predivna novogodišnja oaza koju će mačka čežnjivo posmatrati kroz zatvorena balkonska vrata. 

 
Novogodišnju euforiju odložite na nekoliko godina

Ukoliko nemate strpljenja za vaspitavanje ljubimca i uživate u tome što je razmažen, a jelku ne želite da držite na terasi, možda je najbolje da kićenje jelke odložite na nekoliko godina. Značajan broj mačaka ima tendenciju da se ulenji s godinama. Mlade mačke je teško držati dalje od penjačkih izazova, ali odrasle i starije mačke su već lakše za saradnju po tom pitanju.

 

Kod ovih razigranih i šašavih mačaka neće pomoći ni trikovi kojima obiluju smešne slike sa Interneta. Možete privezadi jelku za zid, ali to će pomoći samo da jelka ne padne, ne i da se mačka na nju ne penje. Možete je okačiti da visi sa plafona ali sjajne kuglice i plastika u obliku drveta su dovoljni da skače iz mesta na visinu od dva metra. Ova superherojska vrsta će čak i repelente istrpeti jer je to za njih prosto izazov kom ne mogu da odole. 

 

Ne ostavljajte mačku i jelku u istoj prostoriji kada izlazite iz kuće 

Bez obzira na to koliko je vaš ljubimac naučen za to šta se sme, a šta ne, zarad bezbednosti zatvorite vrata prostorije u kojoj se nalazi jelka. Ako je mačka savladala prepreku zvanu kvaka, upotrebite i ključ ili rezu. Može se desiti da mačka ne odoli izazovu i da prevrne jelku, razbije kuglicu ili da se zapetlja u sijalice te da tako sebe dovede u opasnost.

 

Evo kako da zaštitite pse od petardi

Ostavite Komentar