021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Šta kada udomite mače sa ulice – evo kako da osigurate dugogodišnje uživanje sa svojim kućnim ljubimcem

Znate onu situaciju – sasvim običan dan, krenuli ste po hleb, i odjednom čujete mače kako vas umilno doziva? Odmah ste odlučili da vaša porodica od tog trenutka postaje bogatija za još jednog člana. U nastavku teksta očekuju vas svi koraci koje bi trebalo da ispoštujete kako bi vaša mačka u zdravlju i sreći doživela punu starost. Udomljavanje mačaka sa ulice pred čoveka ipak stavlja zahtevniji zadatak nego što je to slučaj sa uzimanjem mačeta od nekog odgovornog vlasnika.

Zadatak br. 1

Uverite se da je mače napušteno

Kada primetite usamljeno mače na ulici, NE TREBA odmah da ga lovite i nosite kući! To što vi mislite u tom trenutku da je to mače prepušteno samo sebi i da žudi za toplim domom i vašom pažnjom, ne mora da znači da to zaista istina. Veoma često to mače ima majku koja je u tom trenutku u potrazi za hranom. Takođe, moguće je da to mače ima i dom, ali da ima slobodu kretanja i da će se, kada se zasiti istraživanja, vratiti kući svojim vlasnicima.

Savet je da pričekate par sati, da mačetu ponudite hranu i vidite da li je pitomo i da li će vam prići. Ukoliko se tokom tri sata ne pojavi mama mačka ili mače ne ode svojoj kući, najverovatnije je da nema dom te da će s uživanjem zavladati vašom kućom.

Zadatak br. 2

Prva poseta veterinaru

Mačke koje imaju vlasnike koji se o njima odgovorno staraju, imaju čip. Ako je mače starije od 12 nedelja, trebalo bi da je već čipovano te da je primilo vakcine prema kalendaru vakcinacije. Prilikom prve posete veterinaru naglasite da ste mače pronašli na ulici i veterinar će proveriti da li je mačka čipovana.

Kada razrešite nedoumicu vlasništva, sledi kompletan pregled mačke. Veterinar gleda celokupan izgled mačke, kvalitet dlake, pregleda oči, uši, usnu duplju, posluša srce i pluća, a nakon toga sledi obavezno čišćenje od parazita i buva. Ukoliko postoji potreba, uradiće i laboratorijske analize te ultrazvuk i rendgen. Svakako je preporuka da se urade testovi na opasne virusne bolesti.

Takođe, veterinar će prilikom prve posete odrediti pol i starost mačke, otvoriće zdravstveni karton vašeg ljubimca, te će vam dati savete oko ishrane i nege u narednom periodu. Ukoliko je vreme, mače će dobiti i svoju vakcinu, a veterinar će sa vama dogovoriti i vreme za naredne posete radi čišćenja od endoparazita i vakcinacije.

Zadatak br. 3

Mački dajete hranu koja je prilagođena njenom uzrastu

Među prvim najvažnijim zadacima je da mački dajete hranu koja je prilagođena njenom uzrastu. 

Ako je mače mlađe od četiri nedelje, neophodno mu je majčino mleko odnosno, u vašem slučaju, formula, možete je kupiti u pet šopovima ili veterinarskim ambulantama.

Kod mačića starijih od mesec dana, možete hranjenje započeti vlažnom hranom, pa uvoditi i granule. Zapamtite, vaša mačka je ISKLJUČIVO MESOJED te je tako i hranite zauvek. Takođe, veterinar će vam u svakom trenutku preporučiti vrstu hrane koja je za vašeg ljubimca najbolja. Naravno, KOSTI ni slučajno NISU HRANA ZA MAČKE.

Preporuka je da od prvog dana svoju mačku uobročite. Posavetujte se sa veterinarom takođe i u vezi sa brojem obroka i njihovim rasporedom. NIKAKO ne dozvolite da joj hrana i činija budu KONSTANTNO DOSTUPNE.

Zadatak br. 4

Pripremite svoj dom za ljubimca

Kada uzimate mače, potrebno je da svoj prostor prilagodite i novom ukućaninu. Ukoliko živite u stanu, mrežice na prozorima su bukvalno obavezne jer na sve načine želite da izbegnete da u gluvo doba jurite kod veterinara jer je mačka iskočila kroz prozor za nekom pticom ili bubom.

Za prvo vreme, neophodno je da obezbedite wc za mačku. Plastični toalet i posip možete kupiti u bilo kom pet šopu. Važno je da sam posip ne ostavite na nekom velikom otvorenom prostoru. Po dolasku u kuću veoma je bitno da mačka obavi prvu nuždu u posip jer će tako odmah znati da tamo stalno odlazi. U zavisnosti od starosti mačeta i toga da li je već uz majku naučila na posip, prvih dana je važno ispratiti obavljanje nužde da biste posle bili sigurni da vas neće dočekivati “pozdravi” na različitim mestima u stanu. 

Takođe, potrebne su vam neke posude za vodu i hranu, a ako je mače razigrano, poslužiće vam i neka grebalica i par igračkica sa kojima će se upoznati odmah u startu. Naravno, ne morate trošiti velike pare na ove stvari jer će vaša mačka često oštriti kandže na komadu nameštaja koji sama odabere te stoga ne morate žuriti sa kupovinom modernih grebalica i skupocenih igračaka da ne biste patili što je to uopšte ne zanima. Čak i najobičnija kesa vezana za kanap će biti primamljivija od bilo kod slatkog samohodajućeg miša.

Da bi vaša mačka bila zadovoljna, potrebno joj je da ima svoj mir. Mačke vole da spavaju i vole da se ušuškaju. Možete pokušati sami da joj odredite mesto za spavanje pripremanjem krevetića, ali verovatnije je da će sama odabrati svoj kutak za odmor. Takođe, važno je da joj dozovilte da lagano istražuje prostor u kom se nalazi. Ono što morate imati na umu je da mačka nije vaša igračka – ona ne mora da se mazi i da se igra onda kada vi za to imate vremena. Kada to želi, ona će tražiti vašu pažnju i društvo.

Zadatak br. 5

Lagano sa upoznavanjem sa drugim kućnim ljubimcima

Ako već imate kućne ljubimce, sve što vam je potrebno je da svi žive u harmoničnim odnosima.
Ne moraju da spavaju zajedno i da dele ručak kako to često prikazuju idilične fotografije sa interneta. Ipak, moraju biti u miru jedni s drugima. 

Kako već poznajete svoje ljubimce, možete i da pretpostavite kako će reagovati na novog člana zajednice. Ako niste uvereni u mogućnost harmoničnih odnosa, ni ne pomišljajte na udomljavanje mačka. Da bi upoznavanje dobro prošlo, a suživot kasnije tekao lepo, neophodno je da izdvojite vreme tokom kog ćete biti stalno kod kuće uz ljubimce. Potrebno je svojim ponašanjem, stavom i glasom pokažete da je nova maca prijatelj. Svakako morate biti strpljivi i obazrivi, a ukoliko postoji problem neprihvatanja, obratite se veterinaru za savet.

Ukoliko kod kuće već imate mačku, OBAVEZNO novo mače testirajte na opasne virusne bolesti – FIV, FeLV i corona. Takođe, dolazak nove mačke može imati traumatske posledice na mačku starosedeoca. 

Sa psima je nešto drugačije ali spajanje mora biti zaista oprezno, a lakoća i brzina prihvatanja novih ukućana zavisi od karaktera ljubimaca. Za više saveta, obratite se veterinaru. 

Zadatak br. 6

Rana sterilizacija, odnosno kastracija, je najbolji izbor

Uprkos uvreženom mišljenju da je za zdravlje ljubimca nophodno da dobije jedno leglo, sterilizacija, odnosno kastracija, sa navršenih šest meseci života je najbolje što možete da uradite za svoju mačku. Na ovaj način se rešavaju brojni problemi, od toga da vaš ljubimac neće imati nekontrolisanu potrebu da luta, do toga ga će njegovo zdravlje biti bolje, a vaš trošak u veterinarskoj ambulanti znatno manji.
Mogući ozbiljni zdravstveni problemi mačaka se sterilizacijom lako preduprede. Tu spadaju rak mlečnih žlezda, materice i jajnika, ali i komplikacije tokom porođaja. Kod mačora se kastracijom čak utiče i na ponašanje te se izbegava neprijatno obeležavanje teritorije i agresija, ali se tako može preduprediti i širenje virusnih oboljenja koji mogu biti fatalni.

Više zanimljivosti o mačkama pročitajte OVDE.

Ostavite Komentar