021/540303 Krilova 1a, Novi Sad

065/50 12 400za hitne intervencije

Stručni saveti i konsultacije o držanju i zdravstvenoj zaštiti Vašeg ljubimca

Ovde možete saznati neke osnovne informacije u držanju i zdravstvenoj nezi Vaših kućnih ljubimaca. Podatke ćemo unositi postupno a ako imate neka pitanja možete nam ih postaviti putem mail-a.

Pre uzamanja bilo kog kućnog ljubimca, potrebno je raspitati se kakvi su uslovi potrebni za njegovo držanje i koji bi to kućni ljubimac odgovarao Vašim potrebama. Preduslov svega je da li vlasnik ima vremena i prostora za ljubimca.

Držanje psa, mačke, pa i drugih sitnijih životinja zahteva slobodno vreme koje će biti posvećeno životinji, prostor za držanje i nikako ne treba zanemariti ekonomski aspekat koji prati sve to, a koji nekada nije mali. Najčešća greška koju novi vlasnici prave je uzmanje kućnog ljubimca zbog deteta. Tu se vrlo brzo javlja problem zasićenosti i nezainteresovanosti deteta za brigu i negu životinje, jer ono ubrzo shvati da to nije igračka i da neće da se uvek ponaša onako kako dete želi. To znači da se celokupna briga o ljubimcu prebacuje na roditelje, koji, zbog savremenog načina života , shvate da ne mogu da isprate sve dnevne obaveze.

Prilikom odabira kućnog ljubimca treba obratiti pažnju na njegovu rasnu odliku, veličinu, pol, temperamentnost, ishranu, spoljašnju negu… Ne postoji šablon za odabir Vašeg ljubimca, jer je svaka životinja individua za sebe, ali opet svaka vrsta, pa i rasa ima neke svoje opšte karakteristike na koje treba obratiti pažnju.

Kada ste odabrali svog kućnog ljubimca prvo što treba je da ga odvedete kod veterinara na pregled, da se ustanovi njegovo opšte zdravstveno stanje i otpočne sa programom čišćenja od endoparazita (glista) i vakcinacijom. Samo pravilna i stručna zdravstvena zaštita pružiće životinji nesmetan razvoj.